Ivartalanítás

Nyomtatás
PDF
Tartalomjegyzék
Ivartalanítás
Macskák ivartalanítása
*Egyéb megelőzési mód 1.
*Egyéb megelőzési mód 2.
* Ha már megtörtént a baj
Minden oldal

*  Végleges megelőzés:

 

Ivartalanítás az állatorvosi gyakorlatban

 

Kutyák ivartalanítása

A szuka kutyák évente általában kétszer, alkalmanként körülbelül egy hónapig tüzelnek. Ez az egy hónap nem csak sok kényelmetlenséggel, rendetlenséggel és piszokkal jár, hanem azt is jelenti, hogy a kutyát erre az időre el kell zárnunk a kan kutyáktól.

Az ivartalanítás ma már rutinműtétnek számít. A műtét alatt a kutyákat elaltatják, és már 1 óra múlva távozhatnak a klinikáról, 10 nap után - a varratszedést követően - biztonsággal térhetnek vissza társaik közé. Az pedig, hogy az ivartalanítással addig kell várni, amíg a lány kutya legalább egyszer nem hozott kölyköket a világra, tévhit.

Az ivartalanításon átesett kutya nem szenved többé a tüzelés kellemetlenségeitől vagy az álvemhesség tüneteitől. Sőt, a műtét után csökken a halálos kimenetelű emlő- és méhrákos megbetegedések esélye is. A kutyán kívül a gazda is megszabadul számos kellemetlenségtől és aggodalomtól.

A súlygyarapodástól nem kell tartani. Persze, ehhez elengedhetetlen, hogy kutyánkat megfelelő táplálékkal etessük, rendszeresen futtassuk. A műtét után nem ritka, hogy a kutya a korábban megszokottnál kevesebbet eszik.

A kan kutyák egészen másképp kezdenek viselkedni, amint egy tüzelő szukáról tudomást szereznek a környéken. A legkisebb alkalmat is kihasználják a szökésre, és sajnos, csak a forgalmas utak, vasúti sínek vagy a hegyes kerítések tudják őket megakadályozni abban, hogy elérjék céljukat, a szuka portáját.

A kan kutyák nem csak akkor okoznak kellemetlenségeket, ha megszöknek, hanem akkor is, ha a párzás időszakában bezárva tartjuk őket. Ugatásuk, vonyításuk, területmegjelölő szagjeleik, agresszív, néha romboló magatartásuk sok gondot okoz.

Vannak olyan kutyák, amelyek akár a csukott ablakon is kiugranak, ha ösztöneik erre szólítják őket.

A kan kutyák ivartalanítása hasonlóan rutinjellegű eljárás, mint a szukáké. Az ivartalanított kutyák kevésbe hajlamosak az elkószálásra és az agresszív viselkedésre. Okosan össze-állított étrenddel és mozgási lehetőség biztosításával elkerülhető az elhízás, és a kutyus hamar felépülhet a műtét után.

Az ivartalanítással járó költségek nem túl magasak. Mindenesetre biztosan alacsonyabbak, mint a váratlan vemhességgel, a jövevények felnevelésével vagy a balesetet okozó kószáló kan kutya állatorvosi kezelésével összefüggő költségek.

 betty5.jpg

Szavazás

Tudod -e mi a gyepmesteri (sintér) telep eredetileg?
 

Online látogatók:

Oldalainkat 13 vendég böngészi